K Zákonníku práce prišlo 358 pripomienok, viac ako polovica zásadných

29.07.2012 Bratislava

Bratislava 29. júla (TASR) - K pripravovanej novele Zákonníka práce (ZP) prišlo počas dvojtýždňového medzirezortného pripomienkového konania presne 358 návrhov na zmeny. Viac ako polovica z nich, 185, bolo zásadných, pričom v počte niekoľkých desiatok pripomienok sa zapojila aj verejnosť. Dôležité pripomienky prišli od najviac dotknutých subjektov - odborárov a zamestnávateľov.

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) okrem pravidelných návrhov na posilnenie postavenia odborov v podnikoch sa dotkla aj témy práce na dohody. Odborári totiž trvajú na tom, aby bol definitívne zrušený inštitút dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Predkladateľ zmien v ZP, ministerstvo práce, tiež uvažovalo nad zrušením dohôd, nakoniec ich plánuje iba obmedziť a zodvodniť.

Obom najväčším zástupcom firiem, Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) a Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ), sa zase nepáči obmedzenie nadčasov. RÚZ argumentuje, že je aj v záujme pracovníkov pracovať nadčas v záujme dokončenia určitej práce, a získania vyššieho zárobku. "Prácu nadčas môže zamestnávateľ nariadiť len z vážnych prevádzkových dôvodov, a tak je táto úprava neopodstatnená a povedie k vyšším finančným nárokom na zamestnávateľa a zhoršenie ich možnosti reagovať na zmeny prostredia," uvádza AZZZ.

"Z hľadiska ochrany zamestnanca a zvýšenia podmienenosti výkonu práce nadčas jeho súhlasom sa navrhuje znížiť rozsah nariadenej práce nadčas zo 150 hodín na 100 hodín," obhajuje zmenu rezort práce v návrhu. Zároveň sa má z aktuálneho znenia legislatívy vypustiť ustanovenie o práci nadčas niektorých vedúcich zamestnancov.

Po novom už tiež nebude možné dohodnúť v kolektívnej zmluve, aby zamestnávateľ mohol nariadiť alebo dohodnúť rozsah práce nadčas nad limit ustanovený v zákonníku. "Tým sa ruší možnosť dohodnúť v kolektívnej zmluve úpravu, ktorá je pre zamestnanca nevýhodnejšia, než ustanovuje zákon," vysvetľuje.

Zmenou má prejsť aj reťazenie pracovných pomerov. Doteraz možné predĺženie zmluvy maximálne trikrát v priebehu troch rokov sa znižuje na maximálne dvakrát v priebehu 24 mesiacov. "Účelom je zvýšiť kvalitu práce na určitú dobu zabezpečením uplatňovania zásady nediskriminácie a vytvoriť rámec na zamedzenie nezákonného opakovaného uzatvárania takýchto zmlúv," uvádza ministerstvo.

Novela má priniesť aj zmenu pri náhrade mzdy pre zamestnanca v prípade neplatného skončenia pracovného pomeru. Táto bola minulou vládou obmedzená na maximálne 12 mesiacov. "Ak celkový čas, za ktorý by sa mala zamestnancovi poskytnúť náhrada mzdy, presahuje 12 mesiacov, môže súd na žiadosť zamestnávateľa rozhodnúť o znížení, respektíve nepriznaní náhrady mzdy za čas presahujúci 12 mesiacov," predstavuje nové znenie.

Zmeny prinášajú aj sľúbené zmeny v prípade odborových organizácií. Po novom už nebudú musieť tieto orgány preukazovať svoju členskú základňu, teda reprezentatívnosť v podniku. Zároveň sa zavádza pre firmy povinnosť vytvoriť zástupcom zamestnancov podmienky na výkon ich činnosti, pričom rozsah poskytnutého pracovného voľna s náhradou mzdy sa ponecháva na dohodu medzi oboma stranami.
 

Vyberte región